Процедурата влиза в сила в събота

Безпрецедентна политическа криза в Испания. За първи път в историята ще бъде задействан член 155 от Конституцията, с който ще се отнеме автономията на Каталуния.

Стотици хиляди каталунци в защита на арестувани лидери (ВИДЕО)

Тази сутрин изтече ултиматумът, който Мадрид даде на каталунското правителство да изясни - обявена ли е независимост, или не.

ИСПАНИЯ: Арестът на каталунски активисти е правосъден, а не политически въпрос

След като днес лидерът на Каталуния пренебрегна испанския ултиматум, в събота правителството ще започне серия от мерки, с които Мадрид ще поеме управлението на областта.

„При отсъствието на конкретен отговор, правителството счита, че не са били изпълнени условията. В резултат на това, ще продължим с процедурите, предвидени в член 155 от Конституцията, за да възстановим законността в Каталуния”, заяви Иниго Мендес де Виго, говорител на правителството в Мадрид. 

КРАЧКА НАЗАД? Лидерът на Каталуния иска диалог с Мадрид (ВИДЕО)

До ескалация на напрежението се стигна след писмо до испанския премиер от каталунския лиидер Карлес Пучдемон. В него той заявява, че Каталуния ще обяви пълна независимост, ако Мадрид откаже диалог. Но след новината за отнемане на автономията, сепаратистите заплашиха.

„Заради немислимото присъствие на политически затворници, е необходимо да излезем отново на улиците. Вярвам, че каталунците трябва да се изправят в защита на правата си и свободите си, които са заплашени и нарушени”, заяви Агусти Алкоберо, президент на Каталунския национален съвет.

Механизмът за отнемане на автономията тепърва ще се обсъжда. Мерките могат да включват поемане на контрол върху регионалната полиция и финансите на Каталуния, както и свикване на предсрочни избори.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.