Плодът съдържа мощен ензим, който е в състояние да облекчи възпаленията на ставите

Ананасът може да се окаже отлично средство срещу артрит. Плодът съдържа мощен ензим, който е в състояние да облекчи възпаленията на ставите, както и болките, свързани с различни форми на заболяването като остеоартрит и ревматоиден артрит.

Кои храни и напитки облекчават артрита?

Въпросният ензим бромелаин се съдържа естествено в ананаса и има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства и освен това предпазва от образуването на кръвни съсиреци, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Средиземноморската диета може да помогне при артрит

Авторите на настоящото проучване, обхванало 90 души, са установили, че само 160 мг бромелаин дневно са достатъчни за облекчаването на артритните възпаления и болки.

За постигане на максимален ефект е необходимо ананасът да се консумира пресен или под формата на сок. Консервираният плод съдържа с между 50 и 66 процента по-малко бромелаин.

Защо средиземноморската диета е толкова полезна?

Ананасът е богат и на витамини С и D. Витамин С допринася за възстановяването на протеините в съединителните тъкани, които са важни за правилното функциониране на ставите. Витамин D също помага на тялото да "ремонтира" ставни увреждания.

Разберете още 7 интересни факта за ананаса във видеото!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.