"Децата ни в яслите и детските градини се хранят по рецептурници", коментира за NOVA проф. Байкова

Държавата с нови правила за здравословно хранене. Здравното министерство представи проучване, според което българинът трябва да намали порциите. Промени ще има и в менюто на най-малките деца.Здравните експерти са категорични - трябва да намалим количеството калории, които поемаме. При жените те не трябва да надвишават 2090, а при мъжете - 2700.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ: Променят менюто в детските градини

Проучванията показват още, че трябва да намалим значително приема на въглехидрати. Ако досега препоръките са били те да бъдат до 70% от хранителния ни режим, то сега максимумът е с 10% по-малко. Новите проучвания ще доведат и до промени в наредбите за хранене при децата.

Оказва се, че от детската градина до класните стаи храните, които се предлагат на децата, са далеч от нормите за здравословно хранене. Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи е в синхрон с европейските изисквания. Данните показват, че и при децата дневната доза енергия, която си набавяме от храната, трябва да бъде намалена.

Докога сиренето в училищния сандвич ще е само за украса?

До началото на 2018 година специалистите по хранене ще изготвят нови правила за хранене на най-малките. Според новите проучвания и големи, и малки имат нужда от повече витамин D и C.

Учените развенчават и мита за количеството течности, което трябва да приемаме. Досега за мъжете препоръчителната доза беше 3 литра и 700 мл, а за жените - 2 литра и половина. Според новите стандарти трябва да приемаме по литър по-малко. 

Унищожават 70 кг храни от детски градини и столове

„Има една препоръка – да дозираме водата. Около 30 милилитра на килограм телесна маса (телесно тегло). Така, ако става въпрос за 60-килограмова дама, е добре тя да изпие около 1,8 литра вода. Но ако става въпрос за 100-килограмов мъж, тогава количеството погълната вода трябва да е 3 литра”, пресметна проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Според нея, обаче, ако ограничим калорийния прием с храната, трудно бихме могли да вместим всички жизненоважни вещества.

И успокои родителите: „Децата ни в яслите и детските градини се хранят по рецептурници. Там се изчисляват калориите”.

Съветите на проф. Байкова как да се храним здравословно, гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.