Спорът е между природозащитници и част от местната общественост

Протест с искане за втори кабинков лифт в Банско. Недоволството зрее от години, тъй като единствената такава въжена линия няма капацитет да обслужва туристите в зимния курорт. По думите на кмета на града Георги Икономов нямало законова пречка за изграждането на съоръжението. В момента неговият екип пише предложение до Министерския съвет.

Какво да направим, ако заседнем в лифта в студа?

В общината се надяват строителството на лифта да започне още следващата година. За него се говори от години. Спорът е между природозащитници и част от местната общественост.

В навечерието на зимния сезон обаче кметът на Банско предупреждава, че ще има огромни опашки пред лифта.

„В момента действа старият план за управление на парк „Пирин”, който трябваше да е приключил до 2014 г. В него е забранено изграждането на нови съоръжения. През 2013-а задвижихме процедура, с която искахме да променим този план. Тя беше докарана почти до финал и трябваше да се приеме от Министерския съвет, но това не се случи. Вече четвърта година този план се бави. Водим и редица дела в съда, което означава, че може би още няколко години няма да бъде приет”, обясни в „Здравей, България” кметът на Община Банско Георги Икономов.

Туристи с деца бяха блокирани във въздуха на лифта край Добринище (СНИМКИ)

С протеста искаме да напомним, че проблем има и ако не се реши в най-кратки срокове, Банско като курорт губи. Това абсолютна антиреклама за страната ни”, допълни Икономов и поясни, че в пиковите дни хората чакат на лифта по два-три часа. 

По думите на Икономов няма никаква законова пречка новият устройствен план да бъде приет. Зад отказа това да бъде направено той заподозря страх от протести на природозащитници.

Те от своя страна обясниха, че проект за втори лифт не съществува нито в стария, нито в новия устройствен план. Що се отнася до опашките, имало законово решение и това е увеличаване на неговия капацитет и промяна на работното му време. 

В момента имаме икономически проблем, а не екологичен. Банско е на трето място в страната след София и Варна по продажба на имоти от частни съдебни изпълнители. Туристическият му бизнес е във фалит поради прекомерно надутия балон през годините. Темата за втория лифт цели да вдигне срутилите се цени на пазара на имоти”, на мнение е Петко Ковачев от Института за зелена политика.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.