Да очакваме ли коледни бонуси?

Ще получаваме ли по-високи заплати през следващата година? В кои сектори и с колко ще растат доходите ни? И още – да очакваме ли коледни бонуси?

Специално за NOVA бизнесът разкрива плановете си за всички работещи - накъде ще тръгнат доходите ни през 2018 г., кои ще са най-търсените професии и за кои от тях работодателите са готови да платят космически заплати.

"Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители. Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия", заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлената палата. 

Според проучването на БТПП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.  

А какви трудности среща бизнесът в Димитровград при наемането на нови работници? Хиляди луксозни чанти произведени тук се изнасят към Белгия, Франция и Швейцария. Пазар има. Работа също. Но не и кой да я върши, разказва собственикът Пламен Цонев. Сега във фабриката му работят 320 души. Битката му за намиране на работници завършва без успех. Не намира обаче причината. Тъй като нито изискванията към новите във фабриката са високи, нито заплатите ниски. Точно обратното – над средните за региона.

За да проверим – влизаме в цеховете. Заедно с Пламен Цонев, ще покажем работата на всеки един от служителите. Първо – на т.нар. ръчници. Техните заплати са най-ниски – 750 лв.

Влизаме и при шивачите. Заплатите при тях са 1050 лв. Но и те не са оказват атрактивни. През последните три години всеки работещ е взел 30-40 % отгоре. А амбициите на работодателя са да вдигне заплатите им поне с толкова и през следващите три.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

ОЩЕ ТЕМИ ОТ РУБРИКАТА "НА ТВОЯ СТРАНА":

ТЕГЛИШ 1500, ВРЪЩАШ 6300 ЛЕВА: Какви капани ни дебнат при кредитирането?

ПРЕДИ НИКУЛДЕН: Как да разпознаем прясната риба? (ВИДЕО)

Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове? (ВИДЕО)

Реални намаления или "черен петък" по български? (ВИДЕО)

Колко ще ни струват предстоящите празници? (ВИДЕО)

Надписват ли ни сметките за парно и топла вода? (ВИДЕО)

Да се намали ли работната седмица на 4 дни?

Кой ще плаща със 180% по-скъпа "Гражданска отговорност"?

Какво печелим и какво губим от смяната на времето?

ЛАБОРАТОРЕН ТЕСТ: Опасни ли са наргилетата и електронните цигари?

Плодовете поскъпват заради масово измръзване

Защо пътищата в Танзания са по-добри от нашите?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.