Депутатите приеха промени в Кодекса на труда

Хиляди работници ще могат да вземат обезщетенията си, ако работодателят им е фалирал. Промяна в Кодекса на труда дава тази възможност на служители, които не са взели заплатите си през последните три години. Парите ще бъдат осигурени от Фонда за гарантиране на  вземанията. Към момента неплатените заплати са в размер на 30 милиона лева. Депутатите сложиха край и на практиката фирмите, които фалират да бъдат прехвърляни на името на клошари. Практика, с която работодатели се укриваха, за да не платят дължимото.

Миньори, съкратени от Бобов дол, излизат на протест

Първоначалният проект на закона предвиждаше това да не може да се случи.

„Тези промени ще дадат допълнителна защита на онези работници и служители, които не могат да получат своите трудови възнаграждения и обезщетения в резултат на недобросъвестно отношение на определени работодатели". Това каза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, след като депутатите гласуваха окончателно промените в Кодекса по труда.

Как се заплаща работата на 27 декември?

По думите ѝ само през 2017 г. към момента, благодарение на усилията на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ са изплатени трудовите възнаграждения и обезщетения на близо 10 000 работници със забавени трудови възнаграждения и заплати със стойност над 18 млн. лв.

Председателят на социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов заяви, че са намерили балансирани решения между интересите на тези, които да получават изработени, но неизплатени заплати и интересите на коректните работодатели.

Колко ще ни струват предстоящите празници? (ВИДЕО)

„Всъщност става въпрос за една много малка част от работодателите, които са некоректни. Искам да уверя всички, които имат да получават неизплатени заплати, че тези текстове им дават възможност да си получат заплатите и това най-вероятно ще се случи в началото на следващата година“, подчерта Адемов.

"Те няма да могат да си получат веднага парите, но този процес ще се развие в рамките на следващата година и нито един лев, който е дължим на работник, няма да бъде загубен", категорична беше омбудсманът Мая Манолова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.