Разузнаването твърди, че нападенията се извършват не от враждебни държави, а от групировки

Специалните служби на Великобритания са отблъснали 54 милиона атаки през цифровото пространство през миналата година. Свалени са били и 120 хиляди фалшиви интернет сайта, съобщи в неделя "Файненшъл таймс".

ПЪРВО ПРЕД NOVA: Проговарят хората, които стоят зад OneCoin (ВИДЕО)

От електронната версия на вестника става ясно, че изданието е получило достъп до доклада на Националния център за кибернетична сигурност (National Cyber Security Centre, NCSC), който е част от специалната служба Център за правителствена комуникация (Government Communications Headquarters, GCHQ).

Най-големите холандски банки станаха жертва на хакерски атаки

Документът, който ще бъде публикуван в понеделник, твърди, че свалянето на сайтовете и отразяването на атаките е извършено с помощта на системата за защита Great British Firewall. Тя предвижда внедряването на програмен елемент в мрежата, който филтрира трафика, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС. Разработената от NCSC програма за активна защита, дава възможност да се съкрати с 2% спрямо 2016 година броят на глобалните фишинг и вирусни атака, предприети в Обединеното кралство.

Хакери отмъкнаха над 500 млн. долара от японската борса за криптовалути

В доклада се посочва, че преобладаващата част от подобни престъпления се извършват не от "враждебни държавни субекти", а от групировки, които имат намерение да извлекат полза от продажба на откраднати лични данни или от получаване на незаконен достъп до банкови сметки. Според техническия директор на NCSC Йън Леви днес вече "не е реалистично да се мисли, че може да се победи киберпрестъпността". Но службата ще се опитва да ѝ създаде максимално възможните проблеми по всякакъв начин, включително като се бори този вид криминална дейност да стане нерентабилна и много рискована.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.