Мъжът е от марокански произход

Боец от ИДИЛ е задържан при опит да влезе в България. Мъжът е от марокански произход и според службите е лоялен член на терористичната организация в Сирия, където носил колан с експлозиви.

Заподозрян в тероризъм започна работа на лондонското летище

35-годишният Науфал Захри е задържан на 13 януари на зелена граница в района на Свиленград заедно с група от 27 мигранти, които опитали да влязат в България. Той заявил, че е сириец и дори е представил фалшив паспорт. 

Бил е настанен в центъра в град Любимец, където е разследван от ДАНС. Близо месец по-късно е разпознат като издирван терорист. В обвинителният акт срещу него е записано, че той е част от ИДИЛ.

В Белгия ще има присъда срещу Абдеслам най-късно до 29 април

Окръжния съд в Хасково вече реши да го остави в ареста за срок до 90 дни, докато пристигне заповед за екстрадиране.

В съда Науфал Захри заяви, че не иска да бъде връщан в Мароко. Кралството било зле икономически, а затворниците нямали права.

"Знам, че в Мароко ме търсят тайните служби, но не бях съвсем сигурен. Затова дойдох в България. Имам много мои близки, които са били в Сирия и като се върнаха в Мароко никой от тях не остана на свобода", заяви той.

Науфал Захри отрече обвиненията в тероризъм, но призна, че в продължение на няколко години е бил със семейството си в Сирия. Твърди, че работел там. "Търсят ме само, защото съм живял в Сирия. Там съм работил всичко, най-вече търговия", твърди той.  Преди да стигне до границата ни, Захри е бил половин година в Турция. Платил над 2 000 евро на каналджии, но бил заловен край свиленградското село Сладун с фалшивия паспорт. 

Репортер: Димитър Иванов

Тероризмът продължава да е основна заплаха за Европа

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.