Иска да се гарантира военното и антитерористичното сътрудничество след Brexit

Британската министър-председателка Тереза Мей призова в Мюнхен за ново споразумение за сигурността с Европейски съюз, което да влезе в сила следващата година, за да се гарантира военното, разузнавателното и антитерористичното сътрудничество след излизането на Великобритания от Съюза, предаде БТА.

Мей акцентира върху спешната необходимост от договаряне на привилегировано сътрудничество в сферата на сигурността, без което безопасността на европейците би била застрашена, посочва Франс прес.

Лавров: ЕС не намери златната среда в отношенията с Русия

„Времената не позволяват сътрудничеството ни да се блокира, сигурността на гражданите ни да бъде заплашена заради съперничество между партньори, поради институционална закостенялост и вкоренени идеологии. Трябва да направим това, което е най-необходимо и най-прагматично за гарантиране на колективната ни сигурност”, заяви тя пред европейски и американски висши представители на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Ключовите аспекти на бъдещото ни партньорство в тази област трябва да са в сила още от 2019 г.”, каза Мей 

„Партньорството, което ще създадем, трябва да предлага на Обединеното кралство и ЕС пътища за съчетаване на усилията ни за възможно най-голяма ефективност в областите от общ интерес”, добави тя.

КОНФЕРЕНЦИЯТА ПО СИГУРНОСТ В МЮНХЕН: Предстоят протести

Министър-председателката изключи възможността за втори референдум за Brexit и подчерта, че не може да има отказ от резултата от вота през юни 2016 г.

„Напускаме ЕС и не може да става и дума за втори референдум или отказ. Смятам това за важно. Хората във Великобритания твърдо вярват, че щом се вземе решение, правителствата не би трябвало да се отвръщат от него и да им казват, че са сгрешили”, отговори Мей на въпрос дали страната й би обмислила втори референдум.

Британският премиер обеща и след Brexit страната й да участва активно в опазването на световната сигурност и призова за по-близко трансатлантическо сътрудничество, отбелязва ТАСС.

„Нашите интереси в областта на сигурността не се изчерпват с границите на континента ни. В днешния свят сме изправени пред сериозни глобални предизвикателства. Длъжни сме да се обединим и да поддържаме по-тясно трансатлантическо сътрудничество, за да гарантираме колективната сигурност и да защитим общите ни ценности”, изтъкна Мей.

„Ще противодействаме на идеологията на групировката ИДИЛ, ще разработим нов глобален подход към въпроса за имиграцията, ще гарантираме прилагането на иранското ядрено споразумение и ще се противопоставим на враждебните действия на Русия, било го в Украйна, на Западните Балкани или в киберпространството”, каза министър-председателката.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК