"За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи", коментира Илияна Йотова

Тонът на Руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив. За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания”.

Какво каза Руският патриарх на българския президент?

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в „Здравей, България” скандала, който се разрази след гостуването на Руския патриарх у нас.

„Ние сме страна, която е признателна към всеки, който е участвал в тази война и който е дал живота си за свободата на България”, допълни Йотова.

Патриарх Кирил: Няма по-голяма любов от тази да положиш душата си за другите (ВИДЕО)

Според нея продължението на скандала в руските медии очевидно води към една предизборна кампания в Русия.

„Със сигурност тази реакция на Руския патриарх е предизвикана, може би заради колебливото ни отношение през годините на тема Русия. Но все пак този тон за мен остава неприемлив и смятам, че президентът отговори както трябва – без влизане в емоционални спирали, категорично и ясно”, каза още вицепрезидентът.

Патриарх Кирил: Чрез българите русите са получили езика си

"Първите уроци, които получава един народен представител, е как се приема едно духовно лице. Поклонът пред Руския патриарх е поклон и уважение към руската църква. Тя е в основата да я има Освободителната война", коментира Йотова критиките по неин адрес за начина, по който се е държала при посрещането на Руския патриарх.

ЗА ДУМИТЕ НА ЕДИН ПАТРИАРХ: Скандал между България и Русия?

Предстои Илияна Йотова да изнесе лекция относно бъдещето на Европейския съюз (ЕС) другата седмица пред института "Жан Моне" в Швейцария.

„Имам своите критики към това, което представлява ЕС днес. Ще бъда достатъчно откровена, за да говорим по тези теми. Не съм оптимист за това как ще изглежда той след няколко години – от начина, по който функционират институциите; през начина, по който се взимат решения; до бъдещето на финансите на Европа”, заяви Йотова.

Взаимни обвинения между премиер и президент (ОБЗОР)

Относно европредседателството ни тя коментира, че липсва българската позиция, която е отстоявана в контекста на интересите на българските граждани по отношение на финансовата политика, по темата сигурност, както и по отношение на това как въобще ще функционира ЕС.

Вицепрезидентът: Нека да не се опитваме да променяме историята си

Тя поясни, че това, че има критичен поглед към начина, по който изглежда ЕС, не означава, че го отрича.

„Най-сериозните поддръжници на ЕС сме хора, които искаме промяна”, поясни вицепрезидентът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.