"Търговските излишъци показват, че нашите стоки се търсят", коментира канцлерът Ангела Меркел

"Германия се опитва да поощри вътрешното потребление, за да компенсира силния си износ, но същевременно иска голямото търсене на стоките й да се запази", заяви канцлерът Ангела Меркел във видеообръщение, цитирано от "Ройтерс" и БТА.

По думите на Меркел, търговският излишък на Германия, който президентът на САЩ Доналд Тръмп подложи на атаки, намалява поради увеличаващото се вътрешно потребление, както и че правителството в Берлин ще продължи с усилията си да подпомогне тази тенденция.

БАБХ откри 3 вида сирене и 2 вида кашкавал без мляко

"Определени фактори, засягащи търговските баланси, като например цените на петрола и колебанията на валутните пазари, са извън контрола на Германия. Разбира се, търговските излишъци показват, че нашите стоки се търсят. И ние, естествено, искаме това да остане така и занапред", добави Меркел. 

ОПАСНИ СТОКИ: Токсични биберони и дрехи на българския пазар

Утре германският министър на икономиката Петер Алтмайер ще посети Вашингтон, за да настоява за изключение от митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, като това ще стане в контекста на по-широки усилия на ЕС за отмяна на американските търговски рестриктивни мерки. 

В петък Меркел заяви, че предвидените мита на Вашингтон нарушават принципите на Световната търговска организация, както и че спорът трябва, ако е възможно, да се реши чрез преговори. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.