Микробусът успешно е изминал самостоятелно маршрут с дължина от 2 километра

Специалисти от пощите на Япония проведоха успешно по улиците на Токио първия етап от изпитанията на безпилотен автомобил от типа на тези, които в близко бъдеще ще започнат да разнасят колети и други пощенски пратки.

„Всичко мина гладко, без никакви произшествия. В същото време при изпитанията, проведени на 12-16 март, възникнаха ситуации, чийто анализ ще помогне за модифициране на технологията за безпилотни доставки“, съобщават от пресофиса на институцията, цитирани от БГНЕС.

Китай тества успешно влак от ново поколение

Бил е използван специално оборудван микробус, който самостоятелно преминал по маршрут с дължина два километра. Трасето, на което били проведени изпитанията, е достатъчно натоварено, доколкото свръзва централната поща край главната гара на Токио и обикновен пощенски клон в квартала Гинза. В безпилотната кола е имало шофьор, който можел при необходимост да поеме контрола.

„Това е официално изискване при изпитанията на такива машини“, казват от пощите.

Първа жертва на автомобил без шофьор

Ориентировъчно се предполага, че безпилотните пощальони ще започнат да функционират през 2020 г. Но срокът може зда се разтегне, ако се наложи преработка на законодателството, регламентиращо превози на товари от безпилотни коли.

При последните изпитания не е била транспортирана реална кореспонденция, а имитации на колети и пачки писма, които били натоварени на колата и вадени от машината все едно пратките са действителни. Това се е правело на ръка и планове за автоматизиране на този процес засега няма. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.