"Който не иска да го следят, да не ползва електронни устройства", посъветва потребителите Светлин Наков от Софтуни

Над 50 милиона потребители на Facebook са въвлечени в предизборен скандал и манипулации около избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Това за пореден път събужда съмнения за същинските функции на социалната мрежа. Темата коментира пред Новините на NOVA създателят на Софтуерен университет (Софтуни), Светлин Наков. Той каза, че всъщност става въпрос за маркетингова информация.

Експерт: Няма начин да се предпазим от манипулациите чрез социалните мрежи

„Това е нещо, което се прави всеки ден от всички добри маркетингови агенции. Тези, които не го правят, просто не са добри в дигиталния свят”, каза той.

„Това е абсолютно позволен маркетингов инструмент във Facebook”, добави той и приведе пример как потребителите виждат реклами, на базата на това, което са харесвали и търсели в мрежата.

„Не твърдя, че не изтичат данни, но става въпрос за маркетингови данни, а не лични”, подчерта той.

Шефът на сигурността във Facebook подаде оставка

„Имейлът и телефонът са лични данни. Маркетинговите данни обикновено са анонимни. Не те интересува на кого показваш рекламата като име и фамилия, а че се интересува от ботуши. Ако ти му продаваш реклама за цимент, да си строи къща, а той се интересува от ботуши, това не е ефективно”, каза Наков.

Той заяви, че от столетия психолози, професори и експерти работят по въпроса как хората да си променят мнението. Разликата между дигиталните канали и уличната агитация според него, е че в единият случай стигаш за по-кратко време до много повече хора.

Мария Габриел пред АФП: Брюксел работи върху общоевропейски план срещу фалшивите новини в мрежата

„От бизнес гледна точка Facebook е маркетингова машина, а от гледна точка на потребителя е нещо полезно”, подчерта експертът.

Според него дали Facebook създава повече рискове, отколкото ползи, е въпрос на гледна точка.

„Бих дал съвет, на който иска да не го следят, да не ползва електронни устройства. Няма друг начин. Мобилните оператори ни следят, знаят къде сме, кога сме и с кого. Имат запаси на нашите разговори и са длъжни да ги дадат на полицията, ако има разследване”, подчерта Наков.

Създателят на WhatsApp: Изтривайте профилите си във Facebook

Той е категоричен, че Facebook ни следи и събира информация за нас, защото ако не го прави, ще фалира.

„Ненормалното е вече, ако минат една граница”, каза той.

„Това е политика на големите задкулисни играчи – много по-лесно е да управляваш едни хора, които имат телефон, отколкото едни, които нито знаеш, нито си чувал”, изказа мнението си той.

„Битката "свобода срещу контрол" се пренесе в дигиталния свят и доби още по-големи размери. Следващият епизод са парите – парите ще станат дигитални, имотните регистри ще станат дигитални”, каза той.

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.