Външният ни министър добави, че на масата са били поставени и висящите между България и Турция въпроси

Напрежение между Русия и Европейския съюз. Игра на нерви между Ердоган и лидерите на Европа. Гореща среща на върха във Варна, след която стана ясно, че българската граница остава защитена от бежанци. Пред евролидерите турският президент Реджеп Таийп Ердоган обеща да продължи да задържа мигрантите на турска територия. На каква цена обаче ще се случи това?

За NOVA външният министър Екатерина Захариева заяви, че срещата е била много важна и историческа, както и с много добър тон.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СРЕЩАТА: Затопляне на отношенията ЕС-Турция

„Ангажиментите, които чухте от ЕК, но и от Турция, което е изключително важно за това, че споразумението трябва да работи и всяка страна да изпълнява ангажиментите си по него”, каза тя.

Според нея много важно е, че ЕС и Турция са поели ангажимент за нормализиране на отношенията, както и върху „позитивните неща и общите стратегически интереси, които имаме”.

„Като външен министър ми направи впечатление и финалът на изказването на президента Ердоган. Подчерта регионите, в които има нестабилност и каза: „Нека заедно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан.” Това е подадена ръка”, каза Захариева.

Борисов: Каналът на диалог между ЕС и Турция трябва да продължи да работи (ВИДЕО)

Тя добави, че са били поставени въпросите с правовата държава в Турция, както и турската военна операция в Африн.

„Продължава да има различия в позициите”, заяви Захариева, но добави, че различията се решават с дипломация.

Външният министър на България обясни, че на срещата си с Ердоган Борисов е поставил висящите от години въпроси между България и Турция.

Юнкер: Аз съм гарант, че преговорите за Турция в ЕС ще продължат (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Много е важно, че се разбрахме тази смесена комисия да се състои възможно по-скоро, за да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от много години”, каза тя за висящите теми като тази за тракийските бежанци.

За случая „Скрипал” Захариева заяви, че България е солидарна с Великобритания, но страната ни не счита в момента, че е уместно да експулсира руски дипломати.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.