Основният конкурент на църковната свещ са парафиновите продукти

Милиони свещи са произведени за Възкресение Христово. Българската православна църква обаче води битка срещу фалшивите свещи.

Седмицата преди Великден е една от най-натоварените в свещоливницата на Светия Синод. Само за седем дни там са произведени близо 6 тона свещи – 600 кг от които восъчни, а останалите парафинови.

НАВРЪХ ЦВЕТНИЦА: Обраха църква в Лом (ВИДЕО)

Разликата за миряните е в цената – восъчните са два пъти по-скъпи. Разлика обаче има и за храмовете - восъчните не димят и не опушват стенописите.

Цената на свещите в храмовете през годините не се е променяла драстично. Колко да плащаме за пламъка на молитвата определя Светият Синод, а какви и колко свещи да купят решават миряните.

Кой открадна кутия с дарения от храма "Св. Михаил Архангел" в Раковски?

Основният конкурент на църковната свещ са парафиновите продукти, продавани извън храмовете. Често внос от Китай със съдържание дори на петролни продукти.

Синодалните свещи са с български фитил от Горна Оряховица и азиатски восък от Китай, защото българският се изнасял. Свещите по канон са със строга, двойна защита срещу ментета.

Изгоря склад за църковни свещи

Ако за парафиновите свещи отговарят машините, то при восъчните всяка една свещ е докосната от десетки ръце. От църквата напомнят и призовават още веднъж да се купуват свещи от храмовете, а не от пазара.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.