Експертите заключили, че автомобилът е технически изправен

Тройна експертиза ще решава разсеяност или повреда в автомобила на Цвета Таскова e причината тя да се блъсне с колата си в автобус на магистрала „Тракия”. При тежкия инцидент  на 13 април загинаха шестима души, а други 26 бяха ранени. Стана ясно, че след катастрофата експертите направили едва 10-минутен оглед на автомобила на Таскова, а заключението било, че той е технически изправен.

Родителите на обвинената за драмата на „Тракия”: Това е нелепа случайност

Наблюдаващият случая прокурор обясни, че има доверие в работата на специалистите, направили диагностиката. Именно това е един от мотивите прокурор Миро Ангелов да поиска най-тежката мярка за неотклонение за Цвета.

Екип на NOVA направи консултация с автоексперти, които не са вещи лица, но ежедневната им работа е свързана с диагностика на различни видове автомобили.

Проверка и диагностика на един автомобил за 10 минути е... доста бърз и според мен - нещателен оглед. Ние за автомобили, които не са катастрофирали, отделяме по над 2 часа. В случая много човешки съдби са на кръстопът, визирам не само шофьорката и нейното семейство, а и много роднини на пострадалите и загиналите, които искат истината да излезе наяве”, коментира Румен Дунев, експерт и шампион по автомобилизъм.

Версията на обвинената за катастрофата на „Тракия”

Затова е назначена нова, тройна експертиза.

Основната теза на прокуратурата е, че колата на Таскова се е ударила в предната лява гума на автобуса, при което той се е завъртял надясно и се е преобърнал в канавката. А шофьорката обяснила, че започнала изпреварване със скорост 110 км/ч, като в началото на маневрата усетила някаква несигурност в автомобила, който без причина се насочвал настрани. Опитала да го овладее, но не успяла.

Вероятно автомобилът само е отклонил движението на автобуса. Ако един лекоатлет тича и малко дете се изпречи на пътя му и го бутне встрани, той може да излезе от пътеката, въпреки че тежи 80-100 кг, а детето – 20 кг”, коментира още Дунев.

Ремонт на автомобила на Таскова е правен няколко дни преди катастрофата.

Това със сигурност ще бъде проверено по делото, но тъй като в началото имахме данни ,че автомобилът бил технически изправен и тя е употребявала алкохол - това ме мотивира да поискам най-тежката мярка”, обясни прокурор Ангелов.

Шофьорката, ударила автобус на „Тракия”, с отнемана книжка

Той каза, че лично е посетил Цвета в ареста.

Исках да й връча постановление за медицинска и психиатрична помощ. Може да съм прокурор, но съм и човек . На всеки му е тежко в тези моменти. Така че видях – наистина, тя е много притеснена и за нея това е шок”, споделя обвинителят.

След два дни съдът отново ще решава дали да промени мярката на Таскова в по-лека.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.