България може да получи първите доставки на азербайджански природен газ през 2020-та година

"През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България е интензифицирана. Мога да препотвърдя подкрепата от страна на правителството към междусистемната газова връзка. Това е основен приоритет, залегнал в управленската ни програма. За трета поредна година правителството залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро."

Путин: Ще продължим с доставките на газ през Украйна

За това енергийният министър Теменужка Петкова информира представители на консорциума "Шах Дениз" на среща днес, съобщиха от МЕ, цитирани от БГНЕС. „Ай Си Джи Би“ вече е бенефициент и по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което ни дава възможност да използваме допълнително финансиране в размер на 39 млн. евро по проекта, допълни тя.

Полша обяви финансирането на "Северен поток-2" за незаконно

В момента и трите обществени поръчки по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в ход – за избор на доставчик на тръби, за проектиране и строителство и за избор на инженер-консултант. „Амбицирани сме всички дейности да се изпълняват съгласно графика“, подчерта министър Петкова. По думите й се предвижда през 2020 г. междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация.

Газовото находище между Израел и Кипър отива на международен арбитраж

Представителите на консорциума информираха министър Петкова, че добивът на природен газ от втората фаза на "Шах Дениз" е ускорено. Те увериха, че страната ни може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 г. Азербайджан подкрепя България в дейностите по гарантиране на енергийната сигурност в региона, допълниха още те. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес