Инспекцията по труда в Кюстендил отново се готви да влезе в предприятието

Още 400 миньори от "Бобов дол" остават без работа до няколко месеца. Масовите съкращения вече започнаха, а общината не може да се справи с безработицата в района.

Втори ден съкратени миньори протестират

И последният подземен рудник в страната вече е в историята. Най-късно до края на годината мина „Бобов дол” ще освободи от работа общо 400 миньори. Съкращенията вече започнаха.

В миньорския град друга работа няма. От мината с писмо до медиите обясниха масовото съкращение с нерентабилност. Ще се опитат да запазят малка част от работниците си, като ги пренасочат към откритите рудници в „Бобов дол” и Перник.

Съкратени миньори протестират (ВИДЕО)

Инспекцията по труда в Кюстендил отново се готви да влезе в предприятието заради неизплатени задължения към миньорите от предишното масово съкращение.

От Община Бобов дол са силно обезпокоени от съкращението и постепенното закриване на мината.

Миньори, съкратени от Бобов дол, излизат на протест

”Нямаме друго предприятие или цех, където да ги поеме като свободна работна ръка. По-младите се ориентират към София и Благоевград, защото сме близо до магистрала, но проблемът остава с малко по-възрастните, на които им остава една-две години до пенсионна възраст”, обясни Детелина Борисова, зам.-кмет на Община Бобов дол.

За да реши проблемът с безработицата, ръководството на общината от години търси инвеститори, но засега безрезултатно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.