Това се случи след спор с управляващите за дневния ред

Скандал се разрази в Народното събрание по време на заседанието в петък. Опозицията напусна пленарната зала след спор с управляващите за дневния ред.

"Ябълката на раздора" се оказа извънредна точка за предсрочното освобождаване на шефа на Здравната каса Камен Плочев.

Интеграцията на ромите скара депутатите

Малко след като излязоха от залата, социалистите се върнаха обратно, за да поискат поименна проверка.

Днес БСП напусна пленарната зала в знак на протест срещу начина, по който управляващото мнозинство налага авторитарен режим и стил на управление на НС”, заяви депутатът от левицата Драгомир Стойнев.

Няма авторитарно управление. Просто вкарахме и тяхната точка, удължихме времето и заседанието ще продължи с парламентарен контрол. Това, че те напуснаха залата… Не знам защо го направиха по този начин”, коментира от своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева.

БСП саботира днешния пленарен ден, заявиха от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Днес се направи опит и той беше успешен от страна на БСП да саботират днешното заседание на българския парламент", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Дори те бламираха техните си законодателни предложения - за изслушване по Националната здравна карта и за Гражданския процесуален кодекс, посочи Цветанов. Днешната демонстрация на БСП показа, че тях не ги интересуват нито проблемите в здравеопазването, нито превантивната дейност срещу бедствия и аварии, коментира той. 

Днес станахме свидетели на хулиганска проява на двама-трима депутати от БСП, които безчинстваха около председателската трибуна, каза председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров по повод настоятелните искания на левицата за поименна проверка. Според него Валери Жаблянов и Георги Свиленски е трябвало да бъдат отстранени и да не бъдат допускани на следващото заседание. По думите поведението на левицата да саботира заседанието трябва да бъде порицано.

Управляващите обвиниха БСП, че парламентът не е успял да довърши работата си по приемането на промените в Закона за водите, свързани с управлението на язовирите, както и да приеме на първо четене измененията в ГПК, с които се разтоварват съдиите от Софийския градски съд.

В крайна сметка кворум нямаше, тъй като и депутатите на ДПС не бяха в залата, заради празника им Рамазан. Така днес нямаше нито заседание, нито парламентарен контрол.  
Сблъсъкт между опозицията и управляващите за оставката на Плочев се отлага за следващата седмица,  когато точката ще влезе като редовна.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.