Двамата футболисти предизвикала скандал на Мондиала

Президентът на Косово Хашим Тачи защити като емоционален, а не като политически жеста, с който двама швейцарски футболисти от албански произход предизвикаха скандал на Мондиала, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

ЗАРАДИ ЖЕСТ: ФИФА разследва двама футболисти за политическа провокация

Гранит Джака и Джердан Шакири провокираха дебат заради знака на двуглав орел, който правеха с ръцете си в знак на радост от головете в мача срещу Сърбия. Двуглавият орел е традиционен символ на албанската идентичност и затова сръбски официални представители окачествиха този жест като "политическа провокация".

ЗАРАДИ ЖЕСТ НА ФУТБОЛИСТИ: Мачът Швейцария-Сърбия предизвика скандал

"Този символ не е убил хора. Това не е символ на нападение срещу когото и да било. Това е символ на птица. Затова, нека Швейцария лети към успех", заявил Хашим Тачи пред журналисти в Брюксел в понеделник. 

Изказването му дойде един ден след срещата му с президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи порталът "Политико". Косовският президент заяви, че ФИФА не трябва да взема решение въз основа на политически натиск. В понеделник Международната футболна федерация наказа с предупреждение и парична глоба от 10 000 швейцарски франка Джака и Шакири с обяснението, че са глобени заради "неспортменско поведение".

Танюг предаде, че албанската диаспора е подела инициатива за събиране на пари, за да плати глобата на двамата футболисти от отбора на Швейцария. За 14 часа бяха дарени над 11 хиляди долара и цялата сума ще бъде предадена на Футболния съюз на Швейцария.

ВСИЧКО ЗА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.