От 1 октомври тютюневите изделия ще се облагат с нов акциз

Драстично поскъпват така наречените бездимни електронни цигари. Промени в закона предвиждат от 1 октомври тютюневите изделия да се облагат с нов акциз. Изчисленията на парламентарната бюджетна комисия показват, че това ще осигури 15 млн. лева повече за хазната.

Единственият вносител на подобни цигари у нас обаче смята, че това е удар срещу бизнеса. И изчислява, че цената ще се увеличи от сегашните 5 лева до около 10 лева за кутия стикове.

От ГЕРБ твърдят, че това не е прецедент в Европа. А браншът пита, защо акцизът ще влезе в сила по средата на бюджетната година.

Учени отново алармират за вредата от електронните цигари

„Налага се единствено заради това, че едни тютюневи изделия за сметка на други ощетяват бюджета и ние го регламентираме. Само да ви кажа, че в момента те плащат 0,90 лв. за сметка на другите, които внасят 3,50 лв.”, обясни Александър Иванов от комисията по бюджет и финанси в НС.

„Смятам, че обикновено, когато се прави промяна в данъците, те трябва да влязат в сила от следващата фискална година. Цената би достигнала до 10 лева, което е невъзможно за потребителите. Приветстваме борбата с контрабандата, но сега тази стъпка би увеличила контрабандата на тези цигари”, коментира Верджиния Джевелекова, представител на официалния вносител.

Електронните цигари увеличават риска от рак

„Който е преценил да пуши, да прецени, че ще трябва да дава пари в бюджета”, каза още Александър Иванов от комисията по бюджет и финанси в НС.

„Бездимните тютюневи изделия и цигарите са две различни неща и това е ключът към различното облагане”, добави Верджиния Джевелекова, представител на официалния вносител.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.