Коментират говорителят на ЦИК Александър Андреев и бившият депутат Мартин Димитров

ЦИК беше осъдена от Софийския административен съд по дело, заведено от бившия депутат Мартин Димитров и Петър Славов. Според съда Избирателната комисия трябва да въведе машинното гласуване до половин година.

„ЦИК ще изпълни решението на съда, когато стане окончателно”. Това заяви в ефира на NOVA Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Според него машинно гласуване, „така както е допуснато чрез предходно решение на Върховния административен съд, а именно във всички избирателни секции поставя редица въпроси”.

НЯМА ЖЕЛАЕЩИ: Машинното гласуване е пред провал

„Голяма част от тях са въпроси, които ЦИК не може сама да реши, тоест е необходима помощта на държавата”, заяви Андреев. „Ако говорим за 12 500 машини, това са 60 тира с машини”.

ЦИК с обществена поръчка за машинно гласуване

„Има вече закъснение от 18 месеца от страна на ЦИК по отношение на изпалнението на закона, който е императивен”, заяви бившият депутат Мартин Димитров, „Нова република”. „За този период са нарушили закона около 50 пъти. Убедени сме, че ЦИК нямат желание да въвеждат машинно гласуване, затова заведохме това дело и го спечелихме”, заяви още Димитров.

„Да спрат да протакат и да изпълнят закона”, призова бившият депутат.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.