Те показват хронологията на случилото се

Кадри от охранителни камери хвърлят нова светлина върху инцидента с репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов. 

Кадрите бяха разпространени от сайта "Медиапул" и показват хронологията на случилото се. Първо как трима души от склада за храни, който Върбанов разследва, го избутват от помещението. На кадри от друга камера се вижда как репортерът пада на земята, но не се вижда дали е хвърлен или пада сам. Не се вижда и дали си е ударил главата, както първоначално разказа той пред камерата ни. Върбанов остава на земята известно време, подпрян на лакът, след което ляга по гръб, а операторът му го снима и намества ръката му. 

Никога не съм се опитвал да заблудя някого в цялата си кариера на репортер”, заяви Върбанов пред камерата на NOVA в петък. Интервютата му от болничното легло и показанията му пред полицията обаче рисуват различна картина.

„Ударих си лявата ръка, левият крак и лявата страна на главата – усетих силна болна в главата и видях, че имам кръв по ръцете, не си спомням нищо друго, защото имах свевтовъртеж и силни болки в главата”, цитира го говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя добави, че е абсолютно недопустимо подвеждането на прокуратурата.

„Смятам, че показанията са такива, каквито съм казал, склонен съм да отговарям, искам да се извиня на обществото”, заяви Върбанов. 

Според прокуратурата извършеното от Върбанов е престъпление.

Оказа се, че всичко това е една постановка. За съжаление прокуратурата беше подведена. Това е абсолютно недопустимо. Това е тежко умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание от 5 години лишаване от свобода. И тогава си поставяме въпроса и като разследващи, доколко може да се вярва на тези журналисти, на това предаване, с което прокуратурата често влиза в контакт”, коментира Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

"Господари на ефира" са външна продукция с независима редакционна политика. Продуцентът Джуди Халваджиян обяви, че отстранява Димитър Върбанов от екипа на предаването.

Вярваме и ще работим за това тази тема, да не измести фокуса от 3-месечното ни разследване, което безспорно показа закононарушения от страна на недобросъвестен търговец, създали опасност за здравето на хората”, добавят от "Господари на ефира". И категорично заявяват, че нямат информация за други подобни случаи с техни репортери.

Според продуцента Върбанов заслужава „Златен скункс”.

Позиция на Нова Броудкастинг Груп за събитията, свързани с репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов

"В контекста на събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал. Въпреки, че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента", се казва позиция на медията.

А премиерът Бойко Борисов защити дейсвията на институциите в случая с Димитър Върбанов.  И отново каза, че при посегателство срещу журналисти трябва да се действа непримиримо.

"Не съм реагирал спонтанно в случая с репортера на „Господари на ефира”. Казах тогава, че принципът е абсолютно правилен – МВР е действало правилно, прокуратурата е действала правилно и са повдигнати обвинения. Това, че във всяко стадо си има и черна овца, не трябва да променя принципите. Ние трябва да сме непримирими към случаите на посегателство към журналист, който и да е той, където и да е той", заяви Борисов. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.