Вместо лятна ваканция те си организирали бригада

Ромско семейство само ремонтира улицата си в шуменското село Мараш. Вместо лятна ваканция те си организирали бригада и със собствени средства постлали с чакъл пътя пред къщата си. За догодина се предвижда и по-мащабен проект.

Улицата е в южния край на шуменското село Мараш. Тя трябва да прилича на всяка друга, но тя е различна – защото на нея е къщата на Йордан Добрев. Мъжът вече 20 години работи в Белгия като майстор в строителството, но лятото прекарва със семейството и внуците в България. Улицата му обаче никак не приличала на белгийските. Затова и решил да я ремонтира, обяснява майка му Райна, която преди дни е изпратила сина си отново в чужбина.

„Камъни беше, такова – трап беше, мръсно такова…как да кажа – чудо беше. Не може да минаваш…децата не можат да играят, падат децата, пък те свикнаха там – на чисто място.. и сина му тука като строи туй лято и вика – майко, ще направя пътя”, разказва Райна Демирова. .

Така лятната почивка на Йордан и двамата му синове се превръща в трудов лагер за уличен ремонт.

Общинските съветници на Ветово заседаваха на пътя

„И унуките ми двете там не почива – цял месец тука се мъчиха. Не почива, уж дойдоха за почивка ама… Веднага отидоха на работа там – само и само да бъде красиво, бабо, викат”, казва баба Райна.

Семейната бригада наела и още помагачи на надница. Те изчистили улицата, изхвърлили няколко камиона с боклуци, а със самосвали докарали чакъл, за да засипят пътя. За подобрението Йордан извадил 2000 лева лични пари. Резултатът – четирите му внучета – сега могат спокойно да карат колело и да си играят на улицата.

ЗАРАДИ ЛОШИ ПЪТИЩА: Лом и три села в региона на протест (ВИДЕО)

Ремонтът прави улицата по-красива, но и помага за проблемите на съседи. „Много кал имаше, много…децата…то направо всичкото у дома идваше. Тука ставаше рЯка у дома. Всичката кал, пясък, каквото имаше отгоре – смъкваше долу – ужас. Сега – туй – стъпваме направо на хубавото, просто се радваме на тая хубост. Господ здраве да дава на децата му, на цялото му семейство, че ни спаси от тоз кал, от тоз мръсотия”, казва Стефка Маринова.

Ремонтът на улицата ще продължи и догодина. За тогава е предвидено изграждането на мръсен канал и замазка на чакъла. Комшийте също са готови да се включат.

„Всичко се участва. Само да се почне и ний сме насреща. Малко по чужбина бяхме..насам, направихме малко парички и сега всичко ще направим за улицата – да бъде чисто и спретнато”, казва Марин Маринов.

Съседите са категорични, че от това да викаш неволята – няма смисъл. А трябва да вземеш нещата в свои ръце.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.