Ремонтът на зала "Света София" започна преди почти две години

Показаха новата пленарна зала, в която ще заседават депутатите. Тя е в сградата на бившия Партиен дом, но все още не е напълно завършена. Ремонтът й започна преди почти две години и е на стойност 25 млн. лева. Той обаче няма да приключи в първоначално определения срок, който беше до края на тази година. Забавянето на строителството с минимум шест месеца се дължи на полагането на новия стъклен покрив, монтиран по подобие на купола на германския Бундестаг.

СНИМКИ ОТ ЗАЛАТА ВИЖТЕ ТУК

Постанявето на новите стъклопакети на преустроената зала "Света София" ще отнеме месеци. Освен на слъчевата светлина, помещението ще има и допълнително осветление.

Депутатските банки ще са 270 на брой, разположени амфитеатрално на 12 реда. Те ще бъдат снабдени с микрофони, за да могат народните представители да се изказват от място.

ЗА МИЛИОНИ: Депутатите се местят в друга сграда

Президиумът ще е най-долу, там ще са местата за председателстващите, а под тях - тези за премира и министрите. В новата зала са замислени и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента. 

За да влизат, депутатите ще трябва да използват асансьори – четири на брой. Те са по два във всеки ъгъл пред коридорите, разположени пред самата зала.  

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.