Евакуират хиляди хора заради идващата буря

Извънредно положение в три щата в Съединените щати и задължителна евакуация на хиляди хора заради наближаващ мощен ураган.

Ураган заплашва Флорида и Алабама

Стихията с името „Майкъл” ще удари бреговете на Алабама, Флорида и Джорджия до няколко часа. Силата на урагана обаче се увеличава, като в момента вече е от четвърта от общо пет степни.

Ветровете са със скорост 195 км/ч. Издадени са предупреждения за опасност от голямо вълнение, силни ветрове и проливен дъжд.

„Ураганът „Майкъл” е смъртоносна буря от 4-а степен. Това е най-мощният ураган, който крайбрежието на Флорида е виждал от 100 години насам. Това е най-лошата буря от век”, каза губернаторът на Флорида Рик Скот.

Всъщност толкова мощен ураган никога не е удрял тази част на Флорида.

Видян от Космоса, „Майкъл” е огромно чудовище, което бърза към крайбрежието. Радиусът на бурята е над 480 километра. Очаква се да удари най-тежко близо до Панама сити около 20 часа българско време..

"С този ураган няма да поемаме никакви рискове", казват властите.

Наредена е евакуацията на 375 хиляди души. „Майкъл” ще донесе със себе си порив на вятъра от над 260 километра в час, приливна вълна, която на места ще достига от три до пет метра и проливен дъжд от 300 литра на квадратен метър.

"Този ураган е опасен и ако не следвате предупрежденията на властите, тази буря ще ви убие”, предупреждава Рик Скот.

Много хора се евакуираха, но има и такива, включително и наши сънародници, които не очакваха Майкъл да стане толкова мощен ураган и  решиха да останат.

"Много отидоха до Алабама и Джорджия. Няма смисъл да се ходи до Джорджия, бурята после отива там, така че не виждам смисъл”, добавя губернаторът.


Кореспондент: Ясен Дараков 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си