Той бе направен върху мемориал в Хирошима

Двама българи бяха задържани в Япония заради надписа "Локо София", който се появи върху мемориала за жертвите от ядрената атака над Хирошима. Мъжете са служители от техническия екип на Софийската опера и балет. Признали са вината си, разпитани са от полицията и са били незабавно уволнени и отстранени от гастрола на оперния състав в страната на изгряващото слънце. Това каза за NOVA директорът акад. Пламен Карталов.

Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 6.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия. Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си“, се посочва в позицията на Софийската опера и балет.

Институцията категорично се разграничава от извършителите, като посочва, че същите нямат място в трупата и затова прекратяват напълно отношенията си с тях. Софийската опера и балет подчертава готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.

Надпис „Локо София” се появи върху мемориал в Япония (ВИДЕО)

Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент“, допълват от операта.

Външното ни министерство определи случилото се като "възмутително". Дипломатите ни поднесоха извинения на Япония.

Ръководството на "Локомотив София" също осъди остро вандалската проява.

"Бих искал да се обърна към всички наши фенове: нека да подкрепят отбора по традиционния начин. Често в стремежа си да покажат тази своя "любов", вместо да се гордеем, се получава така, че да се срамуваме и червим! Поднасям извинения", каза изпълнителният директор на футболния клуб Бойчо Величков.

От японското посолство у нас засега отказват коментар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.