За безсънните нощи и неизплаканите сълзи

Едно лекарско чудо развълнува не само България, но и целия свят. Лекари от специализираната болница "Майчин дом" извадиха 55-килограмов тумор от пациентка. В медицинските издания се споменава само за 2 подобни случая - в Бразилия и Нигерия.

"Това е резултат на дългогодишен труд и опит, който имаме през годините. Неслучайно "Майчин дом" е болницата с най-много гинекологични операции в България. Свикнали сме да се изправяме пред предизвикателства", заяви акушер-гинекологът д-р Алън Начев.

Операцията е продължила около 3 часа и половина. След това пациентката е прекарала една седмица в реанимация. 

ЛЕКАР НА ГОДИНАТА: Заслужили медици получиха признание за работата си

"Понякога границата между живота и смъртта е много тънка, затова трябва да сме подготвени много добре. Страхът се преодолява с времето, с уменията и знанията. За да бъде успешна операцията, работиха много хора", каза акушер-гинекологът д-р Весела Карамишева.

Тя заяви, че пациентките в България не ходят на профилактични прегледи, а само когато имат оплаквания. Тя апелира към българките да започнат да посещават гинеколог още от ранна възраст. Д-р Начев добави, че едно посещение годишно е достатъчно за добрата профилактика.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.