Сред наградените е онколожката доц. Иглика Михайлова

В деня на българския лекар заслужили медици получиха признание за работата си. Гилдията избра за лекар на годината хирургът академик Дамян Дамянов

Всекидневно лекарската практика среща доц. Иглика Михайлова с най-тежко болните пациенти. Тя е сред водещите лъчетерапевти у нас, а Националната онкологична болница е нейният втори дом.

Избраха лекар на годината

„Колкото по-тежко е едно заболяване, толкова по трудно се лекува и това всъщност е общата борба на всички, занимаващи се с онкология да направим възможно най-доброто”, казва доц. Михайлова.

Затова и когато възможностите на медицината се изчерпат, страдат не само близките на пациентите.

Преди три години самата тя оцелява по чудо. Със съпруга й са пометени от трамвай на пешеходна пътека. Седмици наред колегите й от "Пирогов" се опитват да я спасят. Битката за живота й продължава цял месец.

Хирург, който спасява деца, стана лекар на годината

„Това е начин да разберем как се чувстват и пациентите, защото не се знае кога ние ще станем пациенти. Това още повече ни кара да даваме най-доброто от себе си”, разказва доц. Михайлова.

Само няколко месеца след инцидента тя се връща при пациентите си в онкологията. Усилията й не остават незабелязани. Заради използването на нови и модерни технологии в лечението на онкоболни пациенти доц. Михайлова получава приз от Българския лекарски съюз.

Приела наградата с признателност и скромност, онколожката не крие, че най-важни остават тези, за чиито живот се бори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.