Психичноболният Димитър Давидов не съществува за институциите

Абсурден случай - мъж живее повече от 30 години без самоличност в страната ни. Димитър Давидов няма лична карта, няма и снимка в системата на МВР. С психично заболяване е. От няколко години живее без доходи и води клошарски начин на живот. Със сигурност много хора са го виждали из улиците на София. Защо обаче толкова години е незабелязан от институциите?

На 49 години, без дом, и без никаква  самоличност. Не съществува в системата на МВР. Преди няколко дни полицаи го намират безпомощен на улицата. В момента мъжът е настанен в психиатричната клиника „Курило”. Неговият случай не е единствен в историята на страната ни.

„Не за пръв път се случва това при нас, но този случай е наистина фрапантен, защото се оказа, че човекът няма снимка в системата на МВР, в системата за личните документи, поради което сме в процес на установяване на неговата самоличност в момента. Тук той е постъпил без справка, именно защото няма снимка по данни от негова племенница, която е потвърдила пред полицията, че това наистина е неийният вуйчо. Защо и как през годините никой не се е поинтересувал този човек умрял ли е, не е ли умрял, защо през годините не си прави лична карта ...мисля си, че ако беше психично здрав човек, това нямаше да се случи, но той е болен и е нежелан”, коментира директорът на психиатричната клиника в Курило Цветеслава Гълъбова.

„Първо губи работата си, после баща си, баща му получава мозъчен инсулт, и той изпитва вина и получава това състояние шизофренията”, обясни племенницата на Димитър Лиляна Георгиева.

Съседи се грижат за мъж с параноидна шизофрения

През 2002 година Димитър подпалва жилището си. А, преди три години умира сестра му, и той остава на улицата.

„Единственият човек, който се грижеше за него, беше моята майка. Той има още една сестра, която не се интересува от него. Като отидох, аз го видях, разпознах го и исках да го настанят в психиатрично заведение. Звънях на 112 , дойдоха след 2-3 часа. Първо полицаите ми казаха, въобще да не си правя труда да искам да го настаняват в психиатрично заведение, защото ще ми откажат, че няма никакъв документ за самоличност. Най-интересното е, че преди това са го спирали от 8 РПУ и са му писали акт, защото няма никакъв документ за самоличност”, продължава разказа пременницата на бездомния човек.

„За последните три години със сигурност се знае, че е водил клошарски начин на живот. И ето така се живее без самоличност, без доходи, със сигурност е виждан от много хора. Със сигурност се вижда, че е много изпаднал, защото той постъпи в тежко физическо и психическо състояние, беше изключително занемарен, отслабнал. Но явно на хората това не им прави впечатление и не им пука. Той е един маркер за това колко нашето общество е станало безчувствено и незаинтересовано към проблемите на другите. Виждаме ги по улиците, накякви клошари , някакви бъркат по кофите, но не ни интересува. Можем да реагираме, само ако ни загрозяват пейзажа", каза още директорът на психиатричната клиника в Курило. 

ОПАСЕН СЪСЕД: Пловдивчани се страхуват от психичноболен мъж

Димитър знае, че е без документ за самоличност, но не може да обясни защо.

„Като не се лекува толкова години, и когато няма лечение на тази болест ,  той се влошава  и не иска да има някакви отношения с нас, никакъв контакт  Ние нямаме възможност да се грижим за него, защото той е опасен за нас и за нашето семейство , аз не мога да го взема вкъщи и да застраша семейството си , за да го гледам него ...нямаме и тази финансова възможност”, обяснява Лиляна Георгиева.

Затова със съдбата на Димитър се заемат властите.

Сега започва процедура по установяване, изготвяне на неговата самоличност.

"След това представяне на ТЕЛК и след това ще изминем пътя към неговото социализиране в кавички, защото за истинско социализиране не можем да говорим. След като има лична карта, ще му осигурим доход чрез представяне на ТЕЛК и получаване на пенсия, обясни директорът на психиатричната клиника", допълни д-р Гълъбова. 

Димитър обаче предпочита да живее на улицата.

„И той ли ще остане от вечно нашите пациенти? Много е вероятно да остане , защото имаме много сериозен проблем с настаняването на пациентите в  социалните институции . Държавните психиатрични болници продължават да бъдат приюти, а това е така, защото грижата на институциите свършва до настаняването в психиатрия.  Слага се човката, случаят е решен и оттам нататък не можем да пробием стената, наречена социални грижи.  Той просто не съществува за правния мир и това ми напомня на един израз: „Има човек има проблем, няма човек –няма проблем”.  Ето, този човек не създава проблеми на никого, защото него просто го няма”, коментира още д-р Цветеслава Гълъбова.

А за да го има, от полицията трябва да изяснят кой е той и Димитър да се върне отново в света на хората.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.