Редица посолства предупредиха гражданите си да не се наместват в протестите

Чужденците бяха предупредени за евентуално насилие по време на френските протести в събота, особено в Париж, като някои посолства предупредиха гражданите да не се наместват в протестите.

Американското посолство издаде подробно предупреждение, в което се описва в детайли къде се очакват протестите в Париж в събота. "Демонстрациите могат да бъдат придружени с насилие, което да доведе до щети на имущество, включително преобръщане на превозни средства и тяхното подпалване", предупреждават от посолството. Предупреждението съветва американците да не правят впечатление, да избягват тълпи и да преместят колите си далече от местата, където се очакват демонстрации.

Погром в Париж след протеста (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изявление на британското външно министерство също предупреди, че демонстрациите в събота могат да прераснат в насилие. "Шофьорите, пътуващи във Франция, също могат да изживеят закъснения или блокиране, причинени от демонстранти в будките за пътни такси на магистрали", се казва в предупреждението. "Във всички случаи трябва да избягвате всякакви демонстрации, ако това е възможно, и да следвате съветите на местните власти". Дават се подобни съвети и за очаквани демонстрации в Брюксел.

Белгия междувременно съветва своите граждани да отложат пътуванията си до Париж, ако това е възможно. Ако все пак са в Париж, те трябва да избягват туристически обекти и да оставят всякакви превозни средства в подземен паркинг. "Не участвайте в спорове или други полемики. Не се съпротивлявай на полицията.“

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Френските официални представители вече обявиха оставането със затворени врати на големите туристически обекти в Париж, включително музеи и художествени галерии - и казаха на търговците на или около Шанз-Елизе в събота магазините им да останат затворени.

Външното министерство на Испания посъветва своите граждани в Париж да следят отразяването на новините и да избягат от сблъсъците. В случай, че са били засегнати от насилие, те трябва да се измъкнат от него възможно най-скоро, без да се спират, за да правят снимки или филмови кадри.

Португалия посъветва своите граждани в Париж да не излизат, ако могат да избегнат това.

Холандските, германските, италианските и турските власти предупредиха за възможно насилие, особено в Париж, и посъветваха гражданите си да се държат далеч от всякакви демонстрации.

Този уикенд около 8000 полицейски служители ще бъдат на дежурство в Париж - 5 000 повече от миналия уикенд, когато размирници причиниха големи щети на Триумфалната арка и около Шанз-Елизе. Десетина бронирани автомобили ще бъдат разположени в столицата за първи път.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.