Основен докладчик по темата в понеделник беше лидерът на ПЕС Сергей Станишев

Европейският парламент ще гласува резолюция в подкрепа на влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство с настояване това да не се отлага. Това е петата поред резолюция, подкрепяща двете страни, които са изпълнили критериите за членство преди 7 години. 

ЕП обсъжда доклада "Станишев" за България в Шенген с всички граници

Докладчикът Сергей Станишев мотивира необходимостта на днешната резолюция, защото евродепутатите са против очертаваща се опция да отпаднат първоначално само морските и въздушни граници. Според евродепутатите това е половинчато решение, противоречащо на самото Шенгенско споразумение. На дебата отсъстваха представители на Европейския съвет, който трябва да даде зелена светлина. Противници остават Холандия и Германия. Ако границите се отворят само частично, пълното членство ще се отложи за неопределено време, предупредиха евродепутатите.

"Поетапното влизане гарантира още икономически загуби, както за България и за нейните граждани и фирми, така и за европейските страни и компании, които внасят стоки за България, които ще губят много време и ще оскъпяват крайния продукт. Ще бетонират двойния стандарт за Шенген. Шенгенското законодателство не е създадено, за да функционира с две категории страни", заяви Станишев.

С нова резолюция: ЕП призовава за приемането ни в Шенген

"Ако България и Румъния ако се присъединят към Шенген, не само ще разширят пространството на свободно движение, но ще направят Шенген по-активен, действен и сигурен. Финалното решение зависи от Съвета, а не от Комисията, за която двете страни са изпълнили задълженията си", каза еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Според евродепутатът Карлош Куельо корупцията може да бъде проблем не само на България и Румъния, а за други страни. По неговите думи корупцията не е сред условията за членство в Шенген. Глауването на резолюцията ще бъде следобед. Очакванията са тя да бъде подкрепена отново от европепутатите.

Кореспондент: Антоанета Николова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.