Повод е изказване на президента Румен Радев, че страната ни не приема договореното между Атина и Скопие име

Българските политици „ловят“ гласоподаватели, като говорят за Македония, пише македонският вестник "Нова Македония", цитиран от агенция „Фокус”.

Променя ли България отношението си към споразумението между Македония и Гърция, пита изданието. Този въпрос възниква след последното изявление на българския президент Румен Радев, по Дарик радио, в което той посочва, че България не е съгласна с името "Северна Македония". Според Радев дейността на българското правителство по отношение на интеграцията на Западните Балкани върви твърде бързо и това е пагубно за България, а проблемите, които са насложени от векове, просто трудно се решават за шест месеца.

Заев с най-висок рейтинг преди президентските избори

Политическите анализатори, с които се консултира изданието, твърдят, че критичното изказване на Радев относно Споразумението от Преспа не отразява напълно реалните позиции на България към това събитие. Според тях това изказване на Радев е предназначено за събиране на ежедневни политически дивиденти, които ще бъдат използвани в местната избирателна битка. Анализаторите добавят, че освен българския президент в последно време, има и много други местни политици, които разпространяват объркващи сигнали и изграждат политически кариери за сметка македонския въпрос. Университетският професор Лазар Лазаров от Македония смята, че няма промяна в междудържавните отношения, а всичко, което се случва сега в България, е просто още една битка на социалистите, водени от Румен Радев с партията ГЕРБ на Бойко Борисов. Според него това събитие наподобява в много отношения македонските вътрешнополитически дискусии, които ежедневно се отразяват от медиите по тази тема и се провеждат предимно между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Елена Димитрова