Петер Сиярто в специално интервю за „Плюс-минус. Коментарът след новините”

Миграцията ще бъде най-обсъжданата тема за европейските избори през май със сигурност. Това каза министърът на външната политика и търговия на Унгария Петер Сиярто в специално интервю за „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

Тазгодишните парламентарни европейски избори ще имат такава значимост, както никога досега, когато става въпрос за подобни избори и също така съм убеден, че гласувалите ще бъдат повече на брой откогато и да е било в миналото. Европейските граждани ще имат своя избор и да решат по кой път да продължим. Унгария взима много ясна антимиграционна позиция. Сега 29 държави решиха да не гласуват в полза на миграцията, включително България, която се въздържа от глас. Това нейно решение ни прави много щастливи”, каза Сиярто.

Близо 200 000 сирийци, пребиваващи в Турция, са се върнали в страната си

Според него България и Унгария си приличат по това, че са построили огради по границите си и това е от решаващо значение. „Защото с оградата, която сте построили до турската граница, с нашата ограда, която сме построили на сръбската и хърватската граница, мигрантите нямат избор, освен по легален начин да влизат в нашите страни и също така даваме всичко от себе си да защитаваме страната и народа си, както и Европа”, каза той.

Той отчете фактът, че от началото на миграционната криза досега са се случили 33 мащабни терористични атаки, като всичките са на територията на  ЕС. Загинали са повече от 300 души, а пострадалите са към 1300. „Това увеличение на терористичните атаки няма как да е приемливо за Европа. Подкрепям мнението на Путин за защитаване на границите и възгледа му, че само ние, сами за себе си като държави, можем да кажем кой ще бъде допуснат в страните ни”, обясни той. 

По отношение на  т.нар. План „Макрон” свързан с промени в превозваческия бранш той заяви, че Унгария е против  него и целия му смисъл. „Това е симптом на лицемерието, защото в някои определени индустрии и политически среди, централно и източноевропейските страни са по-конкурентоспособни от западноевропейските страни. Това, което западноевропейските страни се опитват да направят сега е вместо да приложат мерки за подобряване на тези индустрии в техните страни, решават да ни поставят под напрежение като ни насилват да приеме регулации, от които ще дойде спад на конкурентоспособността на компаниите ни. Това е еквивалентно на предложението на Макрон за данъчна хармонизация”, посочи Сиярто.

Унгарският външен министър изрази мнение, че държавите от Източна Европа са се справили по-успешно с намаляването на данъците от тези в Западна Европа. „В Западна Европа, най-вече във Франция, държавните дългове и бюджетният дефицит са много по-високи от нашите. Те са много по-недисциплинирани от нас по фискалните и бюджетни въпроси. Това, което желаят, е да хармонизират данъчните ставки, т.е. искат да окажат натиск върху нашите държави да увеличим данъците си. Това е много комунистически подход”.

"Ние трябва да си даваме сметка, че сме малцинство. Нашата страна е за разширяването на ЕС, както е и България, може би, защото сме в подобна ситуация. Ние сме около района на Западните Балкани. Ние сме директни съседи и ние разбираме много ясно спецификациите в Западните Балкани, разбираме важността на това Западните Балкани да бъдат интегрирани от гледна точка на икономика, конкурентност и сигурност, но нека бъдем искрени и достатъчно честни да говорим помежду си. Останалата част от европейците не разбират значението на това. Аз мисля, че и Сърбия и Черна гора заслужават да имат много по-ускорен път към интеграцията. Да не говорим за Македония. Дано споровете им с Гърция да се решат и те да могат да продължат напред", каза Петер Сиярто.

Цялото интервю вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.