Премиерът Алексис Ципрас съобщи, че има необходимото мнозинство за ратификацията

Дебатът относно ратифицирането на договора от Преспа ще започне в гръцкия парламент в сряда в 10 часа местно време, а гласуването е насрочено за четвъртък вечерта, предаде БГНЕС.

Миналата седмица гръцкият премиер Алексис Ципрас съобщи, че има необходимото мнозинство за ратификацията на Преспанския договор и за получаването на вот на доверие за неговия кабинет.

Гърция започва процедурите за ратификация на Преспанското споразумение

Депутатът от партията "Потами" Спирос Данелис съобщи, че ще подкрепи правителството, въпреки позицията на ръководството на формацията. По този начин Ципрас може да разчита на поне 151 гласа в 300-местния парламент в Атина.

На 12 януари македонското Народно събрание прие всички поправки в Конституцията съгласно Договора от Преспа. За да влезе в сила споразумеието трябва да бъде одборено и от парламента в Атина. Това ще открие пътя за евроатлантическата интеграция на Македония.

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Ципрас обвини "екстремистки елементи" за насилието на протеста в Атина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Македония слага окончателно край и на югославския проект. С разрешаването на спора се премахва и една от най-големите опасности за региона, който в продължение на век и половина бе сочен като "Балканското буре с барут".

"Това е окончателният Договор за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство. Той гарантира македонското бъдеще, защитава македонската идентичност, език, герб, химн и флаг. Договорът отваря пътя към ЕС и НАТО, гарантира и приятелството и сътрудничеството между Македония и Гърция", пише Заев и уточнява, че той е съгласно резолюциите 817 и 845 от 1993 г. на Съвета за сигурност на ООН. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.