Мисията „Инсайт” предлага данни за температури, вятър и налягане

Всекидневната информация за времето на Марс вече е достъпна почти в реално време в интернет. Благодарение на уредите на сондата „Инсайт”, в сайта на Американската космическа агенция ще се публикуват данни за минималните и максималните температури, скоростта на вятъра и атмосферното налягане на Червената планета. (https://mars.nasa.gov/insight/weather/)

Първият бюлетин за времето на Марс обхваща дните от 11 до 18 февруари тази година. Най-студено е било през втората половина на периода, когато термометърът на сондата „Инсайт” е показал -95 градуса по Целзий. През миналата седмица максималната температура е била около -10 градуса. Поривите на вятъра са достигали скорости до 40-50 километра в час.

Космическият апарат „Инсайт” кацна на Марс след 7-месечно пътуване в края на ноември 2018 година. Мисията се очаква да направи детайлни изследвания под повърхността на планетата в опит да засече марсотресения – или Марсианската сеизмична активност. В следващите две години, колкото е предвидена да продължи мисията, 385-килограмовата сонда ще анализира състава на повърхностния скален слой.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес