Над 200 работници работят в участъка

Магистрала "Хемус" ще стане по-дълга предсрочно. Отсечката от Ябланица до Боаза ще бъде завършена още в края на тази година. Това прогнозираха строителите по време на първата инспекция на трасето на новия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура”.

150 камиона, десетки други строителни машини и над 200 работници изграждат участъка. Смята се, че 10-километровата отсечка от Ябланица до Боаза е най-сложната отсечка от магистралата като инженерно изпълнение. Така направените армонасипи са сложна комбинация, в която са вплетени земна маса, чакъл и метални мрежи.

„В момента се намираме на най-големия армонасип. Смея да твърдя, че няма по-голям изпълнен в България, може би и на Балканите. Тук е 45 м общ насип, от който 28 м е армонасип”, казва Живко Недев, ръководител на строежа.

Шофьори зариват с боклуци отбивка на „Хемус” (ВИДЕО)

Срокът за завършване на участъка е 20 март догодина. Заради благоприятните метеорологични условия обаче, строителите ще приключат значително по-бързо. „Надяваме се, че до края на строителния сезон участъкът ще бъде приключен”, каза Недев.

Предсрочното завършване на отсечката ще ускори строежа и на останалите участъци. Целта е "Хемус" да стигне до Велико Търново след  5 години. „Ако всичко върви по нашия график, ще се достигне този срок за изпълнение на АМ „Хемус” до път 1-5 – пътя Русе – В. Търново”, коментира Георги Терзийски, председател на УС на АПИ.

Аврамова: "Автомагистрали" ЕАД има капацитета да изгради АМ "Хемус"

Ръководството на Пътната агенция инспектира и най-високия старопланински проход Троян - Кърнаре. Дни наред роторни снегорини проправяха път през петте километра от северния склон до предела на прохода, където преспите достигат височина около четири метра. „Най-критичният участък е от края на горския пояс до билото на Беклемето от северната страна, но се прави всичко възможно пътят да бъде разширен”, каза още Терзийски.

Заради предстоящия национален празник движението ще бъде възстановено за превозни средства до 12 тона.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.