В града почетоха 141 години от Освобождението на България с тържествен ритуал пред историческия мавзолей "Св.Георги"

В Плевен бяха почетени 141 години от Освобождението на България с тържествен ритуал пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" на площад "Възраждане" от хилядно множество.
Командирът на Плевенския гарнизон полк.Николай Бешев прие почетна армейска рота. Редом с нея на пост бяха ученически гвардейски отряд, ученически гвардейски оркестър, клуб "Млади възрожденци". С изпълнение на химна бе издигнато националното знаме.

Панихида за почитане паметта на руския император Александър Втори и хилядите загинали за свободата и независимостта на България отслужи Плевенския митрополит Игнатий, в съслужение със свещеници от местните храмове. Слова произнесоха кметът Георг Спартански и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Венци и цветя на признателност бяха положени пред мавзолея от името на депутати от Европейския парламент, народни представители, дипломатически мисии, държавни и общински власти, организации, граждани. С едноминутно мълчание и свеждане на глави пред мавзолея и Вечния огън присъстващите отдадоха почит на загиналите. Прозвуча химнът в изпълнение на Общински духов оркестър. В театър "Иван Радоев" общината организира празничен концерт.

Кулминацията на тържествата в Плевен бе шествието с най-дългото българско знаме. То е с дължина над 700 метра и е ушито от децата в общината от 110 малки знамена. Шествието премина през центъра на града.

През целия ден Плевенската панорама и останалите музеи приемат гости с безплатен вход.

Празникът в Плевен продължава на площада, а след 16.30 часа - в Скобелев парк-музей, пред Панорамата.

Утре Плевенската панорама също ще бъде отворена за посещение.

12-метров трибагреник се развя от крепостта Овеч в Провадия (СНИМКИ)

Българи изработиха 15-метров трибагреник за празника (ВИДЕО)

ПРАЗНИЧНО: На ски в народни носии (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.