В първата половина на април Националният съвет ще реди листата на БСП

Отзвукът от избора на Елена Йончева за водач на листата на БСП продължава и днес. Вътрешната опозиция на левицата сподели дори съмнения за вота.

Две неща станаха ясни днес след изявление на лидера на социалистите Корнелия Нинова. Първо – тези, които се съмнявали в истинността на вота, който постави Йончева начело на евролистата на БСП, могат да сезират контролните органи на партията. И второ – все още на дневен ред стои политическата интрига - възможно ли е Сергей Станишев да остане извън листата за евровота на БСП след като не бе избран за водач на социалистите. Отговорът ще стане ясен в първата половина на месец април, когато Националния съвет ще реди листата на БСП. 

Избирането на Елена Йончева за водач на листата на БСП стана повод за шумен сблъсък на ръководството и вътрешната опозиция. Още тази сутрин пръв  ръкавицата хвърли бившият лидер на БСП – Михаил Миков – процесът на болшевизацията в партията бил очевиден. 

Разделена ли е БСП след гласуването за водач на евролистата?

„Вижте, не сме наивници, когато се гласува по този начин. Да започне заседанието със 144 кворум, в гласуването да участват 172 , а веднага след него 101. Такива фруктуации”, каза Михаил Миков.

„Ако някой има жалби, съмнения, има партия, има контролни органи, да ги отнесе тук, а не да ги развява по телевизията”, заяви Корнелия Нинова.

Съмнения били споделили и други делегати от Националния съвет на БСП.

„Поне 20-тина души, членове на националния съвет, са в трудово-правни отношения с Нинова. Е, познайте те как ще гласуват”, каза още Миков.

БСП избра Елена Йончева за водач на листата за евровота

„Ако си търсиш оправдания за една загуба, можеш да намериш с много обяснения. Но факт е, че Националния съвет избра Елена Йончева за водач на листата”, заяви Нинова.

След като Станишев изпадна от челното място на листата, все още не е ясно дали ще бъде изобщо част от нея.

„Имаше прокарана през последните два месеца една явна тенденция за натиск за отстраняване на Станишев”, каза Миков.

„Дали ще бъде в листата и на кое място Сергей Станишев, ще реши Националния съвет на следващо свое заседание, което ще се проведе в първата половина на месец април”, заяви Корнелия Нинова.

Михаил Миков: Истината е, че Нинова иска да отстрани Станишев

И ако през 2002г. на път за Бузлуджа, коженото яке на Сергей Станишев гласеше:"Ако четете това, значи Елена е изпаднала от мотора". То днес на път за Евро парламента,  изпадналият от мотора засега се оказа Станишев. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.