От местния Онкологичен център са настоявали ограничението на този тип отделения да отпадне

Тежко болни с труден достъп до безплатни грижи. Едно от трите отделения по палиативни грижи в страната - това в Русе, е препълнено. Списъкът с чакащите е дълъг. От местния Онкологичен център няколко пъти са настоявали ограничението, наложено от Здравната каса за финансиране на този тип отделения, да отпадне. Отговор все още няма.

Иванка е на легло от месеци. Дъщеря й едва успява да балансира между грижите си за нея, децата и работата си. Смята, че майка й трябва да да е под непрестанно наблюдение.

Онкодиспансерът в Пловдив няма да лекува с нови медикаменти

Затова Йорданка е подала молба майка й да бъде настанена в отделението по палиативни грижи към Русенския онкологичен център.

"Лимитирането ограничава възможността да приемеш пациент, който наистина има нужда от прием, а в отделението всички легла са запълнени", каза управителят на КОЦ - Русе д-р Камен Кожухаров.

Модерно лечение на онкологични заболявания вече и у нас

Отделението в Русе е едно от малкото в страната, което предлага безплатни грижи за тежко болните. Но ограничението, въведено от Здравната каса, е само за 12 легла. Затова от онкоцентъра пратили редица писма до касата с молба за отпадане на ограничението.

"Аз предлагам просто да няма лимити за палиативното лечение. Ти трябва да изхвърлиш някого от отделението, който е влязъл по същия труден начин, за да настаниш друг. Засега отговор от здравната каса нямало. Ако предложението на русенския център бъде одобрено, там са готови са да приемат двойно повече пациенти", добави д-р Кожухаров. 

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.