Премиерът коментира темата преди извънредното заседание на Европейския съвет

„Аз съм за това да се удължи срокът. Но трябва да имаме всички гаранции. И след като не сме готови за Brexit - и британците, и ние, най-добре е да се даде най-дългият срок – година-година и половина, и през този период да се работи. Защото ако в петък се стигне до излизане, ще настане шок и ужас”. Това зави премиерът Бойко Борисов преди началото извънредното заседание на Европейския съвет за Brexit.

По думите му нито една от двете страни не иска Brexit без сделка.

 „Има много въпросителни, ако се случи това, което г-жа Тереза Мей е написала в своето писмо до Доналд Туск. Тя иска до 30 юни. Великобритания ще проведе евроизбори и след 24 май те вече ще са евродепутати. И въпросът е има ли правна възможност, ако тези британски граждани, избрани за евродепутати кажат „Ние искаме да останем в Европа”. Има ли сила, която да им каже да напуснат”, допълни Борисов.

А на въпрос какви ще са последствията за България от излизането на Великобритания от ЕС премиерът отговори така: „Във всички случаи е по-добре, отколкото в петък да затворят границите”.

По повод поредицата от подадени и приети оставки в ГЕРБ министър-председателят заяви: „Аз очаквам и от другите оставки”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.