Анализ на Седрик Симон от "Франс прес"

В края на напрегната среща на върха в Брюксел тази нощ европейските лидери и Тереза Мей се споразумяха отлагането на Брекзита да бъде удължено до 31 октомври, прогонвайки за известно време призрака на рязката раздяла, пише в анализ за "Франс прес" Седрик Симон. И добавя, че "до компромис се стигна в навечерието на 12 април - крайната дата за напускане на Великобритания, договорена на предишна среща на върха и заплашваща с развод без споразумение след продължил повече от 40 години бурен брак".

Разделени между привърженици на кратката отсрочка начело с Франция и защитниците на по-продължително отлагане, 27-те часове наред изготвяха предложението си и към 01,30 часа (23,30 ч. по Гринуич) го изложиха пред британската министър-председателка. Тя го прие, въпреки че по-рано призова за отлагане само до 30 юни. Лидерката на консерваторите обяви, че днес ще говори пред британските депутати и ще продължи дискусиите с лейбъристката опозиция за намиране на компромис, който да осигури подкрепата на парламентарно мнозинство. "Все още можем да напуснем на 22 май", отбеляза Мей, изтъквайки, че за целта е достатъчно депутатите да одобрят сделката за развода, която вече три пъти отхвърлиха.

"Споразумяхме се за гъвкаво удължаване до 31 октомври, което означава допълнителни шест месеца за Обединеното кралство да намери възможно най-доброто решение", отбеляза със задоволство председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

През тези шест месеца Великобритания "би могла да ратифицира споразумението за напускане и в този случай удължаването ще се прекрати, каза Туск. Лондон си запазва също възможността "да отмени напълно Брекзит", допълни той.

След срещата френският президент Еманюел Макрон приветства "най-добрия възможен компромис, позволил да се запази единството на 27-те". "Крайният срок 31 октомври ни защитава", тъй като "това е ключова дата преди встъпването в длъжност на новата Европейската комисия", обясни Макрон.

Според европейски дипломати няколко страни са критикували непреклонността на Франция, която беше против отлагане с една година, за каквото призоваваха повечето страни. "Имаше различни виждания", призна френският президент и отбеляза, че е поел ролята на страната, която настоява за яснота и твърдост.

Въпреки отегчението си от колебанията и увъртанията на Лондон всички европейски ръководители бяха склонни да дадат повече време на британците. Париж обаче възглавяваше лагера на страните, които настояваха за "строги" условия.

Тези страни се безпокоят от вредите, които може да причини Великобритания, оставайки за неопределено време с единия крак в ЕС, а с другия - извън съюза. 

Американският президент Доналд Тръмп изрази съжаление вчера в Туитър, че ЕС е "толкова суров" с Обединеното кралство, насочвайки след това вниманието си към настоящия търговски конфликт между Вашингтон и Европа. "ЕС е също толкова брутален търговски партньор и по отношение на САЩ, което ще се промени", заяви той.

Заключенията от срещата на върха изискват от Великобритания "конструктивно и отговорно" поведение в предоставеното й допълнително време. Лондон ще трябва също "да се въздържа от всяка мярка, способна да изложи на риск осъществяването на целите на Съюза".
Европейски дипломат предложи Лондон да може да се откаже от правото си на вето. Доналд Туск обаче подчерта, че Обединеното кралство ще запази "всичките си права и задължения" на страна членка.

Според европейски източник Великобритания "няма на излъчи европейски комисар, но ще може да участва в номинирането на нов председател на Еврокомисията, тъй като гласуването се състои при квалифицирано мнозинство в Съвета".

"Предоставената от Комисията техническа и правна информация показа, че възможностите Великобритания да вземе европейските институции за заложник са много ограничени. Ние обаче трябва да продължим да бъдем внимателни", обясни белгийският премиер Шарл Мишел.
Постигнатото споразумение предвижда междинна среща на върха през юни за взаимно информиране за развоя на процеса. "Това няма да бъде кръг от преговори. Момента на ключовото решение ще настъпи през октомври", предупреди председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Ако през октомври Обединеното кралство на практика все още е член на ЕС, това ще означава, че британците са участвали в европейските избори в края на май.
Ако не са го направили, Великобритания "ще трябва да напусне на 1 юни без споразумение", подчерта ирландският премиер Лио Варадкар съгласно предвиденото в заключенията от срещата на върха.

Постигнатото тази нощ отлагане "е толкова гъвкаво, колкото очаквах, и малко по-кратко, отколкото се надявах", заяви Туск след срещата. "То обаче все пак ще е достатъчно за намиране на възможно най-доброто решение. Ако обичате, този път не губете време", обърна се той към британците.

Автор: Седрик Симон от "Франс прес"
Превод за БТА: Десислава Иванова