”Не е имало забавяне от момента, в който са ни се обадили”, каза говорител на пожарната

Противопожарните екипи са пристигнали при катедралата "Нотр Дам" в Париж за по-малко от 10 минути след получаване на първото обаждане в понеделник вечерта без никакво забавяне, съобщават Ройтерс и БТА. ”Не е имало забавяне от момента, в който са ни се обадили”, каза говорител на пожарната. "Навсякъде в Париж пожарникарите пристигат където и да е за 10 минути, такъв е бил случаят и онази вечер", заяви той.

Франция обяви конкурс за възстановяването на кулата стрела на "Нотр Дам"

Говорителят отказа да коментира дали системите за пожарна сигнализация са работели нормално. По думите му това се проучва от следователите. Той повтори, че всички картини, оставащи в параклисите на катедралата, са в добро състояние.

Първа версия за пожара в катедралата „Нотр Дам”

Френският министър на културата Франк Ристер заяви в доклад до правителството, че трите големи розетни прозореца със стъклописи на "Нотр Дам" са "непокътнати", предаде ДПА. Оцелели са и "монументалните" произведения на изкуството в катедралата, сред които органът и най-големите картини, които не са могли да бъдат преместени при пожара. Според Ристер те ще бъдат изнесени, за да бъдат възстановени, което ще започне през уикенда.

Експерти: Възстановяването на катедралата "Нотр Дам" ще бъде дълго, трудно и скъпо

В идните дни и седмици ще бъдат извършени спешни дейности, включващи укрепване на фронтона на северната фасада и поставяне на огромен "чадър", който да предпазва от дъжд пространството, където е рухнал покривът.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.