Местните се оплакват, че боклуците често падат в дворовете им и на улицата

Екологична катастрофа заплашва Сопот. За това ни сигнализираха наши зрители в рубриката „Моята новина“. Поводът за безспокойството им е нерегламентирано сметище в частен имот в центъра на града, което постепенно се разширява. Местните се оплакаха, че боклуците често падали в дворовете им и на улицата. Многобройните им писма до институциите обаче остават нечути. И това накара част от жителите да се вдигнат на спонтанен протест. Градът се намира пред екологична катастрофа и може да пламне епидемия, твърдят част от хората, излезли на бунт срещу незаконното сметище.

Те посочиха, че многократно са виждали собствениците - майка и син, да носят всякакъв вид отпадъци и ги да трупат в двора на къщата си. Вече 20 години проблемът не е решен. 

 „Тук смърди буквално на гадости. Може да тръгнат всякакви болести, епидемия. Не само за нас като съседи, но и за целия град. Наистина е много опасно”, смята живущата в района Станислава Делидимова.

Семейство по погрешка изхвърли торба с $90 000 на сметище

Местните споделят, че, заради боклука, често виждат и плъхове. Според протестиращите в нерегламентираното сметище се трупат и опасни отпадъци, част от които са лесно запалими. Наскоро дори подали сигнал, че сред вещите има стари снаряди. Прокурорът от Районна прокуратура - Карлово Димитър Димитров заяви, че наистина е бил подаден такъв сигнал, но снаряд не е открит. Жителите на Сопот твърдят, че собствениците неведнъж са им казвали, че събират тези неща, защото един ден може да им потрябва нещо.

От Екоинспекцията в Пловдив отговориха, че сигналът е препратен по компетентност на кмета на Община Сопот, тъй като случаят не е в техните правомощия. Жителите пък обвиниха общината в бездействие. Зам.-кметът обясни, че е с вързани ръце, защото по закон може се разпорежда само с отпадъците отвън.

КАПАЧКИ НА СМЕТИЩЕТО: Кой ги изхвърли, вместо да ги дари за кувьози?

„Има издаден акт вече за съответната процедура. Изпратили сме до всички институции съответните писма, но ние в момента с тези хора сме в съдебна процедура”, каза зам.-кметът на Община Сопот Николай Новаков.

Освен къщата в Сопот, майката и синът имат вила в покрайните на града. Около нея също има нерегламентирано сметище, което се разпростира на площ от 5 декара. Майката и синът отказаха коментар.

Прокуратурата ще изпрати предписание, с което да задължи Общината да изчисти нерегламентираното сметище и да извози отпадъците на регламентираното депо.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.