В центъра на София се срути част от фасада на тераса

След като фасада на стара сграда се срути в понеделник в центъра на София, се повдигна въпросът как се контролира поддържането на опасните сгради. Инцидентът се случи на ъгъла на улиците "6-ти септември" и "Граф Игнатиев". Големите късове мазилка са паднали от терасата на третия етаж. Минути преди срутването са минавали служители на близката аптека. За щастие, те не са пострадали.

Фасада на сграда се срути в центъра на София (СНИМКИ+ВИДЕО)

Според домоуправителя на блока това трябва да се направи от общината. Докато от администрацията са категорични, че сградата е частна и поддръжката е ангажимент на нейните собственици. 

„Не присъствах по време на инцидента. Проблеми със сградата имаше още по време на ремонтирането на улицата. Беше използвана много тежка техника. Възможно е силните вибрации да са причина за инцидента. Сградата е построена през 1955 г., но е масивна и здрава”, каза в ефира на „Здравей, България” домоуправителят на сградата Кирил Кирилов.

Красимир Димитров от Столична община заяви, че предстои да се направи оглед на всички опасни сгради в центъра на столицата. „Когато ние пристигнахме, мазилка беше паднала само от третия етаж. Направихме оглед и на другите етажи. На втория махнахме мазилката, защото тя беше напукана и имаше голям шанс да се срути", допълни той.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.