Полицията многократно използва сълзотворен газ, за да контролира множеството

Арести и сълзотворен газ в Париж. Стотици бяха арестувани по време на шествието по случай първи май във френската столица. Демонстрацията се проведе при засилени мерки за сигурност.

Полицията направи всичко възможно да не бъде изненадана като миналата година. Повече от хиляда крайнолеви анархисти тогава предизвикаха истински хаос в Париж, като се оказа, че полицаите не са предвидили подобна възможност. Затова сега имаше предварителна подготовка, при това много сериозна. Резултатът, за жалост, беше подобен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Облечени в черно и с маски на лицата, част от протестиращите в Париж днес очевидно бяха дошли с идеята за конфронтация с полицията. Техните действия, разгонването им със сълзотворен газ и изпочупените коли и магазини, отново изместиха фокуса на вниманието от мирно протестиращите.

Повече от 7400 полицаи и жандармеристи бяха изпратени в Париж, за да предотвратят паленето на магазини и други търговски обекти. Президентът Еманюел Макрон ги беше инструктирал да покажат "нулева търпимост" към хулиганите.

Сред хаоса на протеста някои опитаха да отбележат Деня на труда. До голяма степен това шествие беше доминирано от "жълтите жилетки", защото мина само седмица, откакто те решително отхвърлиха плана на президента за отговор на исканията им за по-добър живот. "Опитваме се да се борим вече 6 месеца. Опитваме се да надигнем глас, но никой не го е грижа. Хората не разборат движението ни, а то е много просто. Искаме само да живеем нормално", коментира една от протестиращите „жълти жилетки”.

Въпреки повода за протести - първи май и тази седмица се запази тенденцията протестиращите срещу управлението да намаляват. Още преди края на деня беше ясно, че полицията е задържала поне 200 души. Имаше и доста пострадали, като на някои се оказваше помощ още на улицата. Вероятно безредиците ще продължат и по тъмно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.