Започна историческото апостолско посещение в Република Северна Македония

Главата на Римокатолическата църква, папа Франциск, стъпи на македонската земя, кацайки на летището в Скопие, с което започна историческото апостолско посещение в Република Северна Македония. Папата беше официално посрещнат от президента Георге Иванов и премиера Зоран Заев по традиционния македонски начин, с хляб и сол.

В делегацията, посрещаща Светия отец, присъстваха вицепремиерът Буяр Османи, външният министър Никола Димитров и кметът на Скопие Петре Шилегов, както и епископът на Скопие Киро Стоянов и председателят на Комисията за религиозни общности Дариан Сотировски.

Папата за визитата у нас: Останах много доволен, вие сте здрав народ

След церемонията папата се отправи към президентската вила, където ще се проведат официални срещи и той ще се обърне към държавните органи, гражданското общество и дипломатическия корпус. Той ще има среща и с религиозните лидери в къщата-музей на Майка Тереза.

На площад "Македония" ръководителят на Римокатолическата църква ще отслужи Света литургия, на която се очаква да присъстват повече от 15 000 граждани от страната, както и височайши гости, поклонници и чуждестранни граждани, преди всичко от по-широкото съседство.

„Визитата в България е много важна, тъй като се провежда няколко месеца след историческото посещekие на папата в Обединените арабски емирства, където подписа историческа декларация за човешкото братство с мюсюлманските представители.Това е преломен момент в съзнанието на религиите, които трябва да заемат по-ясна позиция срещу тероризма”, заяви за NOVA Димитар Ганчев от Vatican News.

„Северна Македония, в последните няколко десетилетия, е в тежка ситуация – духовна, материална. Нашите граждани живеят във време, в което господства правота на силата, а не силата на правото. И може би ще дойде момент, в който на народа ще му трябва надежда, подкрепа, стимул, мотив”, смята Биляна Жеревска от Македонска радио и телевизия.

КРАЙ НА ВИЗИТАТА: Папа Франциск излита от София за Скопие

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.