Десетки българи от цяла България се стичат към храма за събитието

Българската църква "Свети Георги Победоносец" в Одрин от днес е с нов златен купол. За церемонията по освещаването в града отиват десетки българи, които живеят и работят в Турция.

С освещаването се слага край на възстановяването на църквата, което започна през 2004 година. Тя е построена през 1880 година и догодина ще чества 140 години. Преди няколко десетилетия е била в изключително лошо състояние. Хората, които идват в нея сега, определят състоянието й като много по-добро от повечето църкви в България.

Невероятната история на храма "Св. Георги" в Одрин (ВИДЕО)

„За българите в Турция и за българите, които идват от България това е от голямо значение. Първо, те идват като богомолци и като туристи, които посещават града”, каза Мария Чакарък - председател на българското читалище в Одрин.

„През 2008 година към църквата „Св. Георги” започна да действа и читалище „Просвета”. Има достатъчно интерес от хората, които живеят тук, в Одрин, и от хората, които идват от България. Идеята на нашето семейство е ние да бъдем мост между двете страни” посочи още тя.

Новият купол на църквата е с гаранция от фирмата-изпълнител 60 години. През това време той не би трябвало да промени цвета си, а храмът е отворен за всички българи, които идват в Одрин.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.