"Американската агресия сложи началото на нови търкания в региона", каза иранският президент

Иранският президент обвини САЩ, че подхранват напрежението в нестабилния регион на Персийския залив, в момент, когато кризата между двете страни ескалира, предаде БТА. Интервенционисткото военно присъствие на САЩ е виновно за проблемите на Близкия изток, заяви Рохани на среща с председателката на Интерпарламентарния съюз Габриела Куевас Барон в Техеран. "Американската агресия сложи началото на нови търкания в региона", добави Рохани, подчертавайки, че сигурността в Персийския и Оманския заливи е от особено значение за много страни по света.

Зетят на Доналд Тръмп предлага инвестиции за милиарди в Палестина

Иранският президент порица предполагаемото нарушаване на въздушното пространство на Иран от американския дрон, който беше свален в четвъртък от иранска ракета. Според Техеран дронът е летял над негова територия.

Палестина ще бойкотира инициираната от САЩ конференция в Бахрейн

"Очакваме международните организации да реагират адекватно на това нарушение на международните правила", подчерта Рохани.

Според Вашингтон безпилотният самолет е летял над международни води.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф съобщи в Twitter, че на 26 май е имало друг инцидент, при който американски дрон е нарушил иранското въздушно пространство, съобщава Франс прес. Зариф публикува в туита си карта на маршрута на дрона, който според него е шпионски летателен апарат от типа MQ9 . Дронът е навлязъл във въздушното пространство над иранските териториални води в 20.29 ч. и ги е напуснал едва между 21.03 и 21.29 ч. Той е получил предупреждение от Иран към 20.30 ч. и две други предупреждения между 21.31 и 21.33 ч., когато отново се приближил близо до иранската граница.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.