Недоволството им е срещу недопускането на трима сепаратистки депутати, избрани за евродепутати, до участие в първата му пленарна сесия

Няколко хиляди каталунци излязоха на демонстрация пред Европейския парламент в Страсбург, за да протестират срещу недопускането на трима сепаратистки депутати, избрани в края на май за евродепутати, до участие в първата му пленарна сесия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 4000 души разпънаха каталунския флаг на площада пред ЕП, съобщи полицията. Пред ЕП бе изградена сцена, имаше засилено присъствие на пазители на реда и затруднения за градския транспорт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сред тримата каталунски депутати, чието участие в ЕП е блокирано от Мадрид, е Карлес Пучдемон - бивш премиер на правителството на Каталуния, който живее в Белгия, за да избегне испанската заповед за арест, издадена след провалилия се опит за отделяне и референдума за независимост.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пучдемон съди Таяни, иска да е евродепутат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Другите двама са неговият съветник Тони Комин, който е в същото положение, както и сепаратистът Ориол Жункерас, който се намира в арест в Испания. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.